Élő Bolygó Jelentés

A 2018-as Élő Bolgyó Jelentés magyar nyelvű összefoglalóját itt tudod letölteni.

A legfrissebb Élő Bolygó Jelentés szerint 1970 és 2014 között a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek (a trópusokon pedig nem kevesebb, mint 89 százalékkal). 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely, a tengeri madarak több mint 90 százalékának gyomrában található műanyag… Csak néhány rémisztő szám a rengeteg adat közül, amelyek a WWF legfrissebb Élő Bolygó Jelentésében láttak napvilágot – és amelyek a bolygó jelenlegi állapotát mutatják.

A 2016-os Élő Bolgyó Jelentés magyar nyelvű összefoglalóját itt tudod elolvasni.

A friss kutatási adatokra támaszkodó kétéves, átfogó jelentés 2016-os kiadása riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest. Mivel a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, a 25 éves WWF Magyarország a tendencia megváltoztatása érdekében a természeti erőforrásokkal való bánásmód átalakítását sürgeti.

A 2014-es jelentés rövid összefoglalója magyar nyelven itt olvasható!

A ma nyilvánosságra hozott jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A jelentés szerint az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak vizsgált populációinak egyedszáma 52%-kal zsugorodott 1970 óta. Az édesvízi fajok világszerte élő populációi 76%-os fogyást szenvedtek el, ami átlagosan majdnem kétszerese a tengeri (39%) és földi fajokat (39%) ért veszteségnek.

Fotók Föld Órája 2015Nagy Ugrás 14 településenPalánták Program