természetvédelmi munkák

A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Célunk a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése, a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése. Tevékenységeinket azokra az ökorégiókra összpontosítjuk, amelyek a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek.

erdők

Magyarország területének ötödét borítják különféle erdők. Ennek csak fele természetes eredetű – tölgyes, bükkös -, a másik fele „műerdő”: telepített akácosok, nemesnyárasok és fenyvesek.
A hazai élővilág fajainak 60%-a kötődik a természetes erdőkhöz. A ragadozómadarak, harkályok, denevérek, nagytestű bogárfajok többsége; a virágos növények, mohák, gombák egy része csak erdőkben található meg.
Az erdők a biológiai sokféleség fenntartása mellett olyan alapvető szolgáltatásokat nyújtanak a társadalom számára, mint a tiszta ivóvíz, tiszta levegő, klímaszabályozás, faanyag vagy a kikapcsolódási lehetőségek.
Az erdők szerepe különösen a települések közelében értékelődik fel. A legértékesebb, összefüggő darabjaikat ugyanakkor a nemzeti parkokban lehet megőrizni.

Élő folyók

A víz az ember egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen lételeme. Az édesvízi élőhelyek világszerte veszélyeztett állapotúak, ezért védelem és fenntartható kezelés képes csak helyreállítani őket. Élő Folyók programunk célja az állapotromlás megállítása és a természetes folyamatok újjáélesztése kiemelt jelentőségű hazai folyóinkon és ártereiken. A természet számára ez a fajgazdagság megmaradását, az emberiség számára a klímaváltozás okozta nehézségek csillapítását és a természet adta javakra alapozott megélhetés lehetőségét eredményezi. Ismerd meg, hogy mit teszünk a Duna, a Tisza és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum megőrzéséért!

klíma és energia

Egyre fogy az időnk, hogy az éghajlatváltozás még súlyosabb következményeit elkerüljük, miközben a már jelenlévő változásokhoz is alkalmazkodnunk kell. Mindkettő hatalmas feladat, amelynek kézzel fogható, gyakorlati kérdései az élet minden területét érintik. Hogyan tudjuk átállítani az energiarendszerünket természetbarát, megújuló energiaforrásokra? Milyen válaszokat tudunk adni az egyre szélsőségesebb időjárásra? Ezen kívül helyi szinten, a helyi sajátosságokat figyelembe véve milyen megoldások jöhetnek szóba? Mekkora a felelőssége az egyéneknek, a közösségeknek vagy a társadalmi-gazdasági élet döntéshozóinak abban, hogy csökkenjen az ökológai lábnyomunk és fenntarható módon fogyasszunk? Tudj meg többet arról, hogy éghajlatvédelmi programunk ezen átfogó témákon belül mivel foglalkozik pontosan!

klíma és energia

A klímaváltozás a legkomolyabb kihívás, amivel szembe kell néznünk. Sürgős fellépést kíván, ha el akarjuk hárítani a fenyegetést, amely növény és állatfajokat, élőhelyeket és az emberi életet veszélyezteti. A WWF világszerte azon dolgozik, hogy tudatosítsa a klímaváltozás okait, következményeit és a lehetséges megoldásokat. Célja a fenntartható életmód és termelés elérése, a jelenlegi energiaellátás és -felhasználás átalakítása a fosszilis energiahordozókról a megújulók felé.

nagyragadozók

Európa nagyragadozói, a farkasok, hiúzok és medvék több száz év üldöztetés után az utóbbi évtizedekben kontinensszerte visszatértek. Magyarországon elsősorban az Északi-középhegység területén fordulnak elő. Jelenlétük számos kedvező hatást gyakorol az ökoszisztémák megfelelő működésére, ahhoz azonban, hogy biztosítsuk számukra a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, újra meg kell tanulnunk együtt élni velük. A WWF Magyarországnál azon dolgozunk, hogy az emberek és a nagyragadozók együttéléséről széleskörű párbeszéd alakuljon ki, és minél több hazai és nemzetközi jó gyakorlatot osszunk meg az érintettekkel.

környezeti nevelés

Jelenleg két környezeti nevelési programunkkal találkozhattok országszerte középiskolákban. A WWF for Children a Lenovo Magyarország által támogatott környezeti nevelési foglalkozásunk. A program célja VR szemüvegekkel különböző hazai ökoszisztémák bemutatása. A 2*60 perces foglalkozások keretében kitérünk még a biodiverzitás fontosságára, az ökológiai lábnyom fogalmára, és játékosan bemutatjuk egy környezetvédelmi példával a közlegelők tragédiája nevű társadalmi csapdát. A VAKFOLT című komplex színházi nevelési előadás a KÁVA Színházzal fejlesztett közös projektünk.Az előadást egy feldolgozó workshop követ, ahol valós történelmi példákkal illusztráljuk, hogyan tudunk ökológiai hálózatokat óvatlanul megbolygatni és milyen cselekedetekkel tudunk tenni környezetünk védelméért.

környezeti nevelés

További természetvédelmi ügyek

A WWF világszerte tevékenykedik olyan ügyek mentén, amelyek közvetlenül nem illeszhetők egyik hazai programunkhoz sem. Itt találhatók például a fenntarthatósággal, műanyag szennyezéssel vagy a tengerek élővilágával kapcsolatos legfontosabb híreink.

projektek

A WWF Magyarország természetvédelmi projektjeit négy fő programunk öleli fel: az Erdő, az Élő folyók, a Klímavédelem és a Nagyragadozók programok. Projektjeink sokrétűek – végrehajtásuk során használjuk többek között a terepmunka, az érintettek közötti párbeszéd, a természetvédelmi érdekérvényesítés és a szemléletformálás eszközeit is.

projektek