Itt az idő rendbe hozni az élelmiszer-ellátásunkat!


Az élelmiszer-ellátás Közép-Európában és világszerte hozzájárul az élőhelyek elpusztításához és az éghajlatváltozáshoz, továbbá a fajok kihalásához vezet. A mezőgazdaság és a földhasználat felelős a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60%-áért és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 30%-áért a világon. Tulajdonképpen a környezetünket veszélyeztető egyik legjelentősebb tényező.

Annak ellenére, hogy ez egy összetett probléma, elérhetünk pozitív eredményeket, ha mielőbb cselekszünk. Kezdjük azzal, hogy megváltoztatjuk az élelmiszer-termelésünket. Így csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást, kevesebb élelmiszer-hulladékot termelünk, miközben támogatjuk a gazdákat és a termelőket helyben és a határainkon túl, hogy elegendő élelmiszert tudjanak termelni mindannyiunk számára. Élelmiszer-ellátásunk képes fenntartható, egészséges és megfizethető élelmiszert biztosítani mindenkinek.

A fenntartható élelmiszer-ellátás alapelvei

Az élelmiszeripari vállalkozások számára fontos az ökoszisztémák egészsége és stabilitása, hiszen tevékenységük a termés alakulásától, a haszonállatoktól és a tengeri élővilágtól függ. Sürgős és határozott fellépésre van szükség a teljes értékláncon.

Az átalakulás elősegítésére a WWF felhívja az élelmiszer-ellátás szereplőit Közép-Európában, hogy együtt dolgozzanak az élelmiszeripar fenntartható átalakításán. A kelet-közép-európai WWF 2022 októberében tette közzé a fenntartható élelmiszert-ellátás alapelveit, amelyek tudományos alapokon nyugvó ajánlásokat fogalmaznak meg az élelmiszer kiskereskedők, az élelmiszeripari vállalatok és a termelők számára. Az alapelvek konkrét célokat határoznak meg az éghajlat, az élelmiszer-pazarlás, a csomagolás, az erdőirtás és -átalakítás, a mezőgazdaság, a halászat és akvakultúra, valamint a táplálkozás területén.

Tudjon meg többet a fenntartható élelmiszer-ellátás alapelveiről!

Ismerje meg az egyes alapelveket:

ÉGHAJLAT ÉLELMISZER-PAZARLÁS CSOMAGOLÁS ERDŐIRTÁS ÉS -ÁTALAKÍTÁS   |  MEZŐGAZDASÁG HALÁSZAT ÉS AKVAKULTÚRA TÁPLÁLKOZÁS

Az angol nyelvű Fenntartható élelmiszer-ellátás alapelvei című dokumentum gyakorlati tanácsokat ad az éghajlat, az élelmiszerpazarlás, a csomagolás, az erdőirtás és -átalakítás, a mezőgazdaság, a halászat és akvakultúra, valamint a táplálkozás területén.

A WWF és a Tesco együttműködése Közép-Európában

A WWF és a Tesco célja Közép-Európában, hogy támogassák a fenntartható fogyasztásra és termelésre való áttérést. Az élelmiszerek hozzájárulnak egészségünkhöz és a bolygónk egészségéhez is. Együttműködésünk célja, hogy népszerűsítsük és segítsük a fenntartható élelmiszer-termelést és -fogyasztást a termőföldtől az asztalig.

A fenntartható élelmiszertermelés alapelveit a WWF és a Tesco közép-európai együttműködésének keretében dolgoztuk ki Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. Felhívjuk az élelmiszer kiskereskedelem és élelmiszer-termelés résztvevőit, hogy vegyék át és alkalmazzák az alapelveket üzleti működésük során, továbbá arra kérjük a döntéshozókat, hogy támogassák a vállalkozásokat ezen a nagyon fontos úton. Tudjon meg többet az együttműködésről.