Biomassza fenntarthatóság

Klímasemleges-e a biomassza?

A biomasszát feltételesen megújuló energiaforrásnak tartjuk, mivel megújulni csak hosszabb időtávon képes. Ez a biogáz és a bioüzemanyag alapjául szolgáló, elsősorban mezőgazdasági alapanyagoknál viszonylag rövidebb időt jelent, viszont az erdészeti biomassza esetében évtizedes léptékről beszélünk. A tartamos erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy hosszú távon nem termelnek ki több faanyagot, mint amennyi megújulni képes. A tartamosság viszont nem terjed ki a fenntarthatóság más fontos aspektusaira, mint például az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásaira vagy az erdők által megkötött szén-dioxid mennyiségére. Előbbi problémával az Erdő programunk foglalkozik behatóan, az erdők szénegyenlege és a fakitermelés kapcsolatáról pedig ebben cikkben írtunk részletesen a Másfélfok oldalán.

Ráadásul a szilárd biomassza (ide sorolunk minden olyan biomasszát, amiből közvetlen elégetéssel nyerünk energiát) felhasználását és a rendelkezésre álló mennyiséget vezető statisztikai adatok között hatalmas különbség van, a statisztikák szerint felhasznált biomasszának körülbelül a feléről nincsen adatunk, ezért a stasztikai könyvelések alapján a hosszú távú tartamosság is sérülhet. Erről a statisztikai különbségről, valamint a hazai szilárdbiomassza-felhasználás helyzetéről, a fenntarthatósági előírásokról ebben a tanulmányban írtunk részletesen a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont szakértőivel közösen.

Hogyan növelhető a szilárd biomassza fenntarthatósága?

A statisztikai különbségek mellett az erdészeti és klímapolitikai stratégiai dokumentumok sem veszik figyelembe kellő mértékben ezeket a fenntarthatósági korlátokat. Mindkét témához kapcsolódóan szakpolitikai javaslatokat fogalmaztunk meg, ezek itt érhetők el.

Általánosságban véve pedig a szilárd biomasszára vonatkozóan európai uniós szintű szabályozás létezik a Megújuló energia irányelvben, kapcsolódva a LULUCF Rendelethez. Az eredeti, 2018-as kritériumrendszert 2023-ra felülvizsgálták, azonban még ez sem képes lényegében biztosítani a fentebb bemutatott fenntarthatósági szempontokat. A WWF ezért javaslatokat dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy az irányelv nemzeti jogszabályba történő átültetésekor szigorításokra lenne szüksége a tagállamoknak.

További anyagaink a biomassza-fenntarthatóságról az ezzel foglalkozó projektoldalunkon érhető el: https://wwf.hu/biobalance/

Hogyan fűthetünk környezetbarátabban?

Hazánkban az erdészeti biomassza jelentős részét a háztartások égetik el. Sajnos ez sok esetben nem kellően száraz tűzifával, rossz tüzeléstechnikával, alacsony energiahatékonyságú épületekben történik. Ebben a kiadványunkban összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha tűzifát használunk, és melyek azok az energiahatékonysági lépések, amiket könnyen meg tudunk tenni, illetve mire figyeljünk, hogyha energetikai felújításba fogunk.