Környezeti nevelés

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – szól a mondás, mely egy indián törzsfőnöktől származik. Egy jó törzsfőnök úgy hoz döntéseket, hogy az elkövetkező generációk érdekeit is figyelembe veszi minden egyes alkalommal. Sajnos azonban nem mindenki ennyire előrelátó.
Az ember hatással van a környezetére a mindennapi tevékenységei során, bár ez sokszor nem is tudatosul bennünk. Ahhoz, hogy bolygónk élhető legyen, tudatosan kell törekednünk a fenntarthatóságra. Ehhez azonban megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznünk, és meg kell tanulnunk a környezetünkkel harmóniában élni. Földünk véges erőforrásait hatékonyan kell alkalmaznunk, a nem megújuló helyett a megújuló erőforrásokat kell kiaknáznunk és, ami talán a legfontosabb: előre kell gondolkodnunk, hogy a jövő generációi is egy élhető világba születhessenek.
A megfelelő életmód elsajátítása már kiskortól nagyon fontos, akik így nevelkednek, azoknak felnőtt korukra már természetes lesz az ilyen típusú viselkedés, míg felnőttként sokkal nehezebben változtatunk szokásainkon. Éppen ezért a WWF különféle környezeti nevelési programokon keresztül igyekszik népszerűsíteni a fenntartható életmódot a kicsik és a nagyok között egyaránt.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – szól a mondás, mely a híres környezetvédelmi aktivista, David Browertől származik. Brower mindigis igyekeztt felhívni a figyelmet arra, hogy a természeti értékeink kizsákmányolása nem fenntarható, az elkövetkező generációk érdekeit is figyelembe kell venni. Sajnos azonban nem mindenki ennyire előrelátó.

pic

Palánták Program

A WWF Magyarország környezeti nevelési programot indít általános iskolás számára. A Toyota és a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően a gyerekek a fenntarthatóság témakörét fogják megismerni három interaktív tanóra keretében.

pic

Zöld Generáció

A WWF Magyarország a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően 2015 tavaszától környezetvédelmi fókuszú tehetséggondozó programot indít 14-16 éves középiskolás tanulók számára.