A VELUX Csoport ambiciózus vállalásának keretében a WWF-fel együttműködve csökkenti széndioxid-kibocsátását és ellensúlyozza az 1941-es alapítása óta kibocsátott – összesen mintegy 5,6 millió tonna – szén-dioxidot.

A VELUX Csoport szeptember 1-jén bejelentette a karbonsemlegesség iránti kötelezettségvállalását. Ennek célja, hogy a vállalat 2041-ig – 100. évfordulója alkalmával – teljes mértékben karbonsemlegessé váljon. A világ vezető tetőablakgyártója múltbeli szénlábnyomát – 5,6 millió tonna szén-dioxidot – a WWF által irányított erdővédelmi projektek során megóvott erdőkkel ellensúlyozza.

A VELUX Csoport a múlt mellett a jövőbe is tekint: vállalja, hogy drasztikus mértékben – a Párizsi Megállapodás 1,5° C-os csökkentési irányelvének megfelelően – csökkenti vállalata és értéklánca széndioxid-kibocsátását. A „Teljes Karbonsemlegességet” – amely egy úttörő elköteleződés – a VELUX Csoport kezdeményezte és a WWF-fel közösen dolgozták ki. Ezzel a lépéssel vállalják a felelősséget mind a múltbeli, mind pedig a jövőbeli széndioxid-kibocsátás csökkentéséért. Ez az elköteleződés egyszerre köti meg a VELUX valaha kibocsátott összes szénlábnyomát és járul hozzá a felbecsülhetetlen értékű természetes erdők és vadvilág megőrzéséhez a világ minden táján – a jelen és a jövő generációk számára.

David Briggs, a VELUX Csoport vezérigazgatója elmondta: „A bolygónk súlyos éghajlati és természeti válsággal néz szembe, és ennek megállításához rendkívüli intézkedésekre van szükség. Vállalati értékeinknek megfelelően a lehető legtöbbet igyekszünk megtenni, ezért is fejlesztettük ki a >>Teljes Karbonsemlegesség<< koncepciót. A vállalás keretében 20 évre szóló partnerségi kapcsolatot alakítottunk ki a WWF-fel. Széndioxid-kibocsátásunkat jelentősen csökkenteni fogjuk a jövőben, és beszállítóinkat is erre fogjuk kérni. Ezzel remélhetőleg más vállalkozásokat arra ösztönözünk, hogy példánkat követve a teljes karbonsemlegesség mellett döntsenek, hogy együtt, egy mindenki számára fenntartható jövőt alakíthassunk ki.”

A VELUX Csoport a következő 21 évben – a WWF-fel együttműködve – többek között a vállalatra szabott biodiverzitás- és erdővédelmi projektekbe való befektetéseken keresztül fogja elérni a teljes karbonsemlegességet. Ezzel hozzájárul az élőhelyvesztés, az erdőirtás és a talajpusztulás megállításához – amelyek világszerte az erdei ökoszisztémák biológiai sokféleségét fenyegetik –, miközben helyi közösségekkel dolgozik együtt és támogatja azokat. Az első kettő erdővédelmi projektre Ugandában és Mianmarban kerül sor.

„A természeti és klímaválság hatásai egyre inkább érezhetők, így sürgős elhatározásra és azonnali cselekvésre van szükség, egy ellenállóbb és fenntarthatóbb jövő felépítéséhez. A VELUX Csoport elköteleződése a teljes karbonsemlegesség iránt fontos lépés, amely mások számára példaként szolgálhat” – mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

A WWF-fel kötött partnerség a VELUX Csoport 2030-as fenntarthatósági stratégiájának része, amely magában foglalja a széndioxid-kibocsátás csökkentésének célkitűzését is. A VELUX Csoport felgyorsítja az energiahatékonyságot érintő beruházásokat egyes telephelyein, áttér a megújuló energia használatára és 100%-ban megújuló villamos energia vásárlásra, valamint jelentősen megváltoztatja az nyersanyag-felhasználásának megtervezését és beszerzésének módját.

További információk a WWF-fel kötött partnerségről, a „Teljes Karbonsemlegességről” és az erdőmegőrzési projektekről az itsournature.com oldalon érhetők el.