Idén június 23-25. között rendezik meg a 32. Zöld Civil Országos Találkozót, amelyet 2022-ben a WWF Magyarország szervezett. Mivel általánosságban véve a rendezvényeknek igen magasra tud rúgni az ökológiai lábnyoma, ezért, hogy példaként szolgáljunk, kiszámoltuk a tavalyi Zöld OT lábnyomát.

A Zöld Országos Találkozó minden évben teret ad annak, hogy a környezet- és természetvédelem iránt érdeklődők és elkötelezett szakmabeliek találkozzanak és megvitassák az aktualitásokat, inspirálódjanak egymás munkáján keresztül és ütköztessék álláspontjukat. A rendezvény minden évben más helyszínen és más szervezők által valósul meg, arra azonban mindig törekszünk, hogy a minőségi programok mellett a rendezvény szervezésekor a fenntarthatóság és az egyszerűség jelenjen meg, így példaként is szolgálva.

A 2022-es Zöld Civil Országos Találkozó (Zöld OT) ökológiai lábnyomának kiszámításában a Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központ (CESIBUS) volt a WWF Magyarország segítségére.

A szakértők javaslatára minden résztvevővel kitöltettünk egy kérdőívet az odautazás módjáról és a megtett távolságról, ezen kívül a rendezvényen elfogyasztott étel ökolábnyomát is figyelembe vettük. A szakértők eredményei szerint a négynapos rendezvény – amelyen több mint 300 vendég vett részt – ökológiai lábnyoma nagyjából másfél hektárnak megfelelő területet igényelne egy egész éven át. Ennek 40%-a az élelmiszer-előállításhoz kellett, a többi a járművek szén-dioxid-kibocsátásának megkötéshez szükséges növényzet.

A helyszíni villamosenergia-fogyasztást vagy a közlekedéshez kapcsolódó egyéb területfoglalást, mint például az üzemanyaghoz szükséges olajfinomítást, a benzinkutakat, szervizeket, autógyárakat – pontos adatok hiányában nem vették figyelembe. Saját becslésünk alapján ezekkel kiegészülve valószínűleg eléri a két hektárt is a rendezvény teljes lábnyoma – ami körülbelül egyetlen utas Budapest-Dubai egyirányú repülőútjának (4000 km) lábnyomával egyezik meg.

WWF Magyarország az idei Zöld OT-n is

A 2023-as Zöld Civil Országos Találkozóra június 23-25. között kerül sor Székesfehérváron, a rendezvény idei főszervezői a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért. A WWF Magyarország szakértőivel a következő programelemeken lehet találkozni:

2023. június 23. (péntek)

A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 32. Országos Találkozójának konferenciája

13:00-15:00 Jót s jól: jó gyakorlatok közelről II.

– Egy európai Klímasztár település – Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere
– Sóstó Természetvédelmi Terület bemutatása – Csete Gábor természetvédelmi felelős
– Természetalapú innovációk a zöldfelület- és esővíz gazdálkodásban – Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke
– Klímaalkalmazkodás az önkormányzati gyakorlatban – Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója
– Pilisi Bioszféra Rezervátum megállapodás – Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere
– Önkormányzatok és közösségfejlesztés – Plachi Attila, Kóspallag polgármestere

Helyszín: Szent István Művelődési Ház, 8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.

(A program a Zöld OT keretében kerül megrendezésre, de külön regisztráció szükséges.)

2023. június 24. (szombat)

14:00-15:45 Plenáris fórum III. és Szekcióülések IV.
Elektromobilitás – kiút vagy zsákutca?
Plenáris fórumbeszélgetés az akkumulátorgyártás környezeti hatásairól
Szervező: Éghajlatvédelmi Szövetség
A fórumbeszélgetésre felkért szereplők:
Zöld civil szervezetek: Éger Ákos (MTvSz); Simon Gergely (Greenpeace); Dedák Dalma (WWF); Vargha Márton (Levegő Munkacsoport);
A fejlesztésekkel érintett helyi közösségek: Szalay Ildikó (TETT Egyesület -Tata); Szabó Andrea (Szentiváni Öko Szeglet – Győr); Bodnár Zsuzsa (Göd-ÉRT Egyesület); Kozma Éva (Miakő Egyesület – Mikepércs, Debrecen)
A beszélgetést levezeti Lajtmann Csaba (Éghajlatvédelmi Szövetség)

Fenntartható-e a folyamat, amely a fosszilis üzemanyaggal működő gépkocsikat elektromos hajtásúra cserélné? Milyen szerepük van a zöld civil szervezeteknek a magyarországi akkumlátorgyárak fejlesztési folyamatában?

11:00-12:45 – Szekcióülések III.
Vízlépcsők vagy természetközeli megoldások? Hogyan lehetne enyhíteni az Alföld vízhiányán? – Kajner Péter, WWF Magyarország

A 2022-es katasztrofális aszály mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy az Alföld vízhiányának, szárazodásának enyhítése nem tűr halasztást. Egyre többet hallhattunk arról, hogy a Tiszán a csongrádi vízlépcsőt meg kellene építeni. De vajon elegendő lenne-e ez a megoldáshoz? Mit veszthetünk és mit nyerhetünk a duzzasztással? A Tisza medrének mélyülése és a folyón érkező vízkészletek csökkenése, a tájak szárazodása közismert, megoldásra égető szükség van. A szekción körbejárjuk vízpótlás és a medermélyülés lassításának természetközeli módszereit. Bemutatjuk, hogyan lehetne a tiszai Alföld mélyártereit bevonni a vízpótlásba és szó esik az agrártámogatási rendszer új lehetőségeiről, amik a vízvisszatartáshoz szükséges tájhasználatváltást segíthetik.

11:00-12:45 – Szekcióülések III.
Önkéntes koordinátorok fóruma – WWF Magyarország, Györgyi-Ambró Gergely

Kötetlen beszélgetés a zöld önkéntes koordinációról. Mi működik és mi nem: sikerek, nehézségek, tanuljunk másoktól. Önkéntes toborzás, megtartás, menedzsment, kommunikáció, képzés.

16:00-20:00 Zöld forgatag
Korábbi évekhez hasonlóan idén Székesfehérvárott is megmutatjuk az érdeklődőknek, a lakosságnak és egymásnak, milyen sokszínűek a “zöldek”. A Zöld forgatagon különböző civil szervezetek, csoportok és társaságok érdekes, látványos programokkal várják a kicsiket és nagyokat, hogy együtt töltsünk egy kellemes és vidám délutánt.

A WWF Magyarország programja a Zöld forgatagon a Panda Sarok: Interaktív, játékos programokkal várunk sátrunkban, ahol a természetvédelem és a fenntartható életmód lesz fókuszban. Tanulj a hazai védett nagyragadozókról, ismerkedj meg a klímavédelem különböző aspektusaival, győzd le házi memóriajáték-bajnokunkat! Ismerkedj meg a WWF Magyarország főbb tevékenységeivel játékosan!

A 2023-as Zöld Civil Országos Találkozóra az online jelentkezés lezárult, de érkezéskor a helyszínen még lehet regisztrálni.

Bővebb információ a 2023-as Zöld OT-ről ide kattintva érhető el.