A globális élelmiszer-ellátás fenntarthatatlan rendszere a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő okozója.
Az egészséges táplálkozás és az élelem fenntartható forrásokból való beszerzése segít a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, valamint hozzájárul a jelen és jövő nemzedékek testi-lelki jóllétéhez.
A WWF fenntartható táplálkozással foglalkozó szakértőinek tanácsaiból kiderül, hogy mi jó az egészségünknek és a bolygónknak.

Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.

Világunk elképesztő egyenlőtlenségei rámutatnak élelmiszer-ellátásunk fenntarthatatlanságára: miközben a Föld minden tizedik lakója éhezik, csaknem minden negyedik felnőtt túlsúllyal küzd. A nem fenntartható élelmiszer-termelés a biológiai sokféleség csökkenésének is az egyik fő okozója, a veszélyeztetett vörös listás fajok több mint felét fenyegetik egyes mezőgazdaságból eredő problémák.¹

Az élelmiszer-termelés nemcsak a vadon élő fajok hanyatlásának legfőbb felelősei közt szerepel, de hozzájárul a klímaváltozáshoz is: a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy negyede hozható összefüggésbe az élelmiszerekkel. 2050-re Földünk népessége várhatóan meghaladja a 9 milliárd főt. Nyilvánvaló, hogy élelmiszer-ellátásunknak sürgősen meg kell változnia.

“A napokban megjelent WWF Élő Bolygó Jelentésben 1970 és 2018 között a gerinces vadon élő fajoknál mért 69 százalékos állománypusztulás megmutatja, hogy nem jó úton haladunk – figyelmeztetett az október 16-i élelmezési világnap apropóján Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. – Ha egészségesebben és fenntarthatóbban étkezünk, az segít a klímaváltozás és az élelmiszer-ellátási bizonytalanság² elleni küzdelemben, mérsékli a biológiai sokféleség csökkenését³, hozzájárul egészségi állapotunk javításához (4),(5), jelentősen csökkenti az idő előtti halálozást (6) és hozzájárul a jövőbeni világjárványok kockázatának csökkentéséhez (7),(8)” – tette hozzá.

„Számít, hogy mit eszünk. A saját és a bolygónk egészségének szempontjából is fontos, mert étkezési szokásaink határozzák meg az élelmiszer-ellátást, vagyis hogy mit termelünk, hol és hogyan. Élelmiszer-ellátásunk fenntarthatóbbá és ellenállóbbá alakítása hozzájárul ahhoz, hogy előre lépjünk a Fenntartható Fejlődési Célok elérésében saját lakóhelyünkön és globálisan”mondta Irene Lucius, a WWF közép- és kelet-európai regionális természetvédelmi igazgatója.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet több olyan táplálkozási javaslatot dolgozott ki, amelyek egyszerre bírnak jótékony hatással az egészségünkre, és csökkentik az élelmiszer-ellátás környezeti hatásait:

Egyél több növényi eredetű ételt!

Fogyassz több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát! Túl keveset fogyasztunk rostban gazdag, egészséges zsírokat tartalmazó növényi táplálékból, miközben túl sokat eszünk a hús-, tej- és tojástermelésből származó élelmiszerekből. Pedig utóbbiak túlzásba vitt fogyasztása is egészségtelen, növelik a koleszterinszintet és az elhízás kockázatát, miközben nagyobb a víz- és termőföldigényük, illetve az üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk is, mint a növénytermesztésnek. Több növény – és kevesebb hús, tejtermék és tojás – fogyasztásával csökkenthetjük étrendünk bolygónkra gyakorolt hatását, és a közérzetünk is garantáltan javulni fog.

Étkezz változatosan!

Fogyassz változatos ételeket! Globális szinten az élelmiszerek szűk palettájára támaszkodunk. Az elfogyasztott élelmiszer 75 százaléka mindössze 12 növény- és 5 állatfajtól származik. Az egyhangú étrend hatással van a mezőgazdaságban használt növény- és állatfajok sokféleségének csökkenésére, veszélyezteti élelmiszer-ellátásunk ellenálló képességét, valamint korlátozza az elfogyasztható élelmiszerek választékát. A kevéssé változatos étrend nem biztosít elegendő vitamint és ásványi anyagot. Helyi és szezonális termékek fogyasztásával sokat tehetsz a fenntarthatóságért és az egészségedért. A szezonális termékek általában frissek és tápanyagban gazdagok, alkalmazásukkal változatos és színes ételeket készíthetsz.

Figyelj rá, hogy kevesebb élelmiszert pazarolj!

Közel 570 millió tonna élelmiszer-hulladék termelődik a világon a háztartásokban (9). Ez azt jelenti, hogy a természeti erőforrásokat és a pénzt is kidobjuk vele együtt. Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében a tervezés, az okos vásárlás és a jó tárolási gyakorlat segíthet.

Mérsékeld a húsfogyasztásod!

Fedezz fel alternatív fehérjeforrásokat, mint például a gomba, borsó, bab és dió. Ha napi szinten állati eredetű fehérjeforrásokra támaszkodunk, az további terhelést jelent környezetünkre, és a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatok hosszú távon nem fenntarthatók. A mezőgazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátásának jelenleg mintegy 60 százaléka az állattenyésztésből származik. A hús-, tej- és tojástermelésnek nagyobb a víz- és termőföldigénye, illetve nagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátása, mint a növénytermesztésnek. Ha kevesebb húst fogyasztunk, akkor sem maradunk fehérje nélkül, hiszen az a növényekben és gombákban is megtalálható.

Ha nem szeretnéd feladni a húsfogyasztást, válassz olyan fenntartható húsféléket, mint a fenntartható termelésből származó hal és vadhús vagy extenzíven tartott haszonállatok húsa. Európában az iparszerű intenzív állattartás a nagyrészt Dél-Amerikából importált szójára támaszkodik. A legnagyobb európai szójaimportőrök az ipari méretű sertés- és baromfitenyésztők. A szójatermelés felelős a gazdag növény- és állatvilággal rendelkező brazíliai esőerdők jelentős hányadának pusztulásáért (10). Ezzel szemben az extenzíven, helyi legelőkön tartott állatok importtáp-igénye nulla vagy legalábbis nagyon alacsony. A legelő állatok pozitív hatással vannak a biológiai sokféleségre, szerves trágyával járulnak hozzá a talaj megújulásához, valamint fontos szerepet töltenek be a talaj regenerációjában. Emellett a szabadon tartott állatok húsa tápanyagban gazdagabb, mint az ipari módon előállított hús és így egészségesebb is.

Fogyassz élelmiszer-tanúsítvánnyal ellátott termékeket!

Természetesen a legfenntarthatóbb megoldás, ha minél rövidebb élelmiszer-ellátási láncon keresztül szerzed be az élelmet: próbálj megbízható helyi gazdálkodóktól vásárolni, csatlakozz bevásárlóközösségekhez! Amennyiben azonban erre nincs lehetőséged, segítenek csökkenteni az ökológiai lábnyomodat a tanúsítványok. Az élelmiszerek csomagolásain különféle tanúsítványok ikonjai találhatók, amelyek garantálják, hogy élelmiszereink fenntartható forrásából származnak, vagy fenntartható módon állították elő őket. Amikor vásárolni mész, keresd a következő logókat: Rainforest Alliance (fenntartható mezőgazdaság), Fairtrade (etikus kereskedelem – a gazdálkodók és dolgozók védelmére), Freedom Food (állatjólét), MSC és ASC (Marine Stewardship Council – Tengergazdálkodási Tanács és Aquaculture Stewardship Council – Akvakultúra-gondozási Tanács a tenger gyümölcseiért), valamint RSPO (Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért).

Fogyassz kevesebb magas zsírtartalmú, sós és cukros ételt!

A finomított szénhidrátok (pl. fehér liszt, kristálycukor) túlzott fogyasztása roppant egészségtelen, növeli többek között a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Csak alkalmanként fogyassz süteményeket, édességeket és csokoládét, valamint pácolt húst, sült krumplit és különböző sós rágcsálnivalókat! A cukros italok helyett igyál vizet, és ne feledd, hogy a gyümölcslevek nem helyettesítik a rendszeres gyümölcsfogyasztást! A cukornádültetvényeket intenzív víz- és növényvédőszer-felhasználás jellemzi. Az újonnan kialakított cukornádültetvények az élőhelyek elfoglalásával hozzájárulnak a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A bolygóbarát étkezés kialakításához további információ a WWF Közép- és Kelet-Európa „Jó neked, jó a bolygónak” elnevezésű honlapján található.

Fotó: Kelly Sillaste, Getty Images

Felhasznált irodalom:

  1. Az IUCN kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listája: https://www.iucnredlist.org/#
  2. IPCC. 2019. Climate Change and Land: an IPCC Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Intergovernmental Panel on Climate Change. www.ipcc.ch/srccl
  3. IPBES. 2019. Summary for policymakers of the global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. IPBES secretariat, Bonn, Germany.
  4. Global Nutrition Report. 2020. Action on equity to end malnutrition. Development Initiatives, Bristol, UK.
  5. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. FAO, Rome, Italy.
  6. Willett, W., Rockström, J., Loken, B., et al. 2019. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 393:447–92.
  7. WWF. 2020. Covid-19: Urgent Call to Protect People and Nature. WWF.
  8. UNEP and ILRI. 2020. Preventing the Next Pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission. United Nations Environment Programme, Nairobi, Kenya.
  9. United Nations Environment Programme (2021). Food Waste Index Report 2021
  10. 2016 Living Planet Report https://wwf.panda.org/wwf_news/?282370/Living%2DPlanet%2DReport%2D2016