Napjainkra a szárazföldi természetes élőhelyek 75 százaléka az emberi tevékenység következtében átalakult, az édesvízi élőhelyek több, mint 85 százaléka eltűnt, ez a riasztó mérleg pedig a biológiai sokszínűség csökkenésén is látszik. A fenntarthatóságot és a biodiverzitást is kiemelten kezelő, hatékonyabb fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött a K&H és a WWF Magyarország. A támogatáshoz a K&H ügyfelei is hozzájárulnak majd, hiszen 2023. szeptember közepétől az év végéig minden Kate-tel, a K&H digitális pénzügyi asszisztensével történő interakció után a bank 100 forintot különít el saját bevételeiből az élőhely-rehabilitációs célok megvalósítására.

A K&H hagyományteremtő szándékkal tavaly indította útjára azt a kezdeményezését, amely szeptembert a fenntarthatóság ügyének szenteli. Ennek jegyében tavaly épületeiben lekapcsolta a díszfényeket, ezzel azóta 288 000 kWh-ot takarított meg teljes hálózatában, amely 120 átlagos háztartás éves fogyasztásának felel meg, egyben csökkentette a fényszennyezést is. Idén pedig a természetvédelem egyik leghitelesebb szervezetével, a Magyarországon több mint három évtizedes múlttal rendelkező WWF Magyarországgal kötött együttműködési megállapodást. A partnerség keretében a biodiverzitás kap kiemelt szerepet.

Az együttműködésről szóló megállapodást a mai napon Guy Libot, a K&H vezérigazgatója és Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója írta alá.

Guy Libot, a K&H vezérigazgatója az együttműködés kapcsán kijelentette „Az emberek általában a környezet védelmével és megóvásával társítják a fenntarthatóságot és sokan érzik is mindennapi életükben a környezeti problémák negatív hatásait. A pénzintézeteknek jelentős szerepe van a fenntarthatóságra való átállásban, hiszen saját működésükön kívül a lakosság és a vállalatok számára nyújtott hitelekkel és befektetési lehetőségekkel is előre mozdíthatják az alacsony karbonkibocsátású gazdaságot. Ennek megfelelően stratégiánk szerves részét képezik a fenntarthatósági és különösen az éghajlati célkitűzések. A K&H a károsanyag-kibocsátás tényleges csökkentése érdekében 2030-ra 80 százalékkal fogja vissza szén-dioxid-kibocsátását a 2015-ös szinthez képest, valamint kizárólag zöld áramot használ épületeiben. Mindenkinek, a kormányoknak, a cégeknek, a magánembereknek is tenniük kell azért, hogy visszafordíthatók legyenek a bolygónkat érintő kedvezőtlen folyamatok, ezért is működünk együtt örömmel a WWF Magyarországgal”.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója hozzátette: „A 21. század nagy kihívása, hogy mit kezdünk a globális felmelegedéssel és a természeti rendszerek pusztulásával. Mindkét krízist mi, emberek hoztuk létre és mindkettő kapcsán vannak eszközeink, amivel javítani tudunk a helyzeten. Meg kell értenünk, hogy az erdők, a vadvirágos rétek, az árterek és a többi természetes élőhely az ökológiai védőhálót jelenti számunkra. A növények és állatok közösségei árnyékolnak, tisztítják az ivóvizet, védik a talajt, szűrik a levegőt, megfogják és tárolják az esőt, beporozzák a gyümölcsfáinkat és még hosszan sorolhatnánk. Van lehetőség rá, hogy helyreállítsuk a leromlott élőhelyeket, ebben pedig felelőssége és lehetősége van az üzleti szektornak, mely a nagy környezethasználók egyike. A WWF Magyarország üdvözöl és segít minden biodiverzitásvédelmi kezdeményezést, ami hozzájárul a Kárpát-medence természetes környezetének javításához.”

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy konkrét kötelezettségvállalások és intézkedések révén 2030-ra helyreállítsuk a romlásnak indult ökoszisztémákat. Az uniós célok között szerepel például, hogy a folyómedreket, az árterületeket és lápokat legalább 25 000 km-nyi szakaszon a természetes áramlási viszonyok helyreállításával rehabilitálni kell, vagy hogy 2030-ra az Unió szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20%-án olyan intézkedéseket kell végezni, melyek hatására a javul a természeti területek, továbbá a városi zöldfelületek és művelés alatt álló földek állapota.

A K&H számos intézkedéssel, programmal járul hozzá a fenntarthatósághoz és a biodiverzitáshoz. Tavaly indította útjára a K&H hűsítő ligetek kezdeményezést, amelynek keretében fák és bokrok ültetésével növelték a zöld növényzetet 100 iskola udvarán. Összesen 555 fát és 1110 cserjét ültettek el 2023 májusáig.

A WWF Magyarországgal most aláírt együttműködési megállapodás alapján a program a városokon kívül folytatódik, és természetes élőhelyek rekonstrukcióját fogja támogatni. A támogatáshoz a K&H ügyfeleire is szükség van: 2023. szeptember 15. és december 31. között minden, a K&H mobilbankjában elérhető Kate-tel, a digitális pénzügyi asszisztenssel történő kapcsolatba lépés után a bank saját bevételeiből 100 forintot különít el az élőhely-rehabilitációs célok megvalósítására. A kh.hu-n elhelyezett számlálón keresztül pedig nyomon követhető lesz, hogy éppen hol tart a gyűjtés.