A kormány láthatóan nem kívánja visszavonni a környezetszennyező üzemek büntetésének elkerülését lehetővé tevő hatósági szerződésekről szóló rendeletet. Az október 10-én kiadott miniszteri utasítás ellenére a kormányrendelet jelenleg is változatlan formában hatályban van, vagyis akár alkalmazható lehet akkumulátorgyárak esetében is, de ami ennél is fontosabb: továbbra is szankció nélkül maradhatnak környezetpusztító tevékenységek. A WWF Magyarország továbbra is követeli a kormányrendelet hatályon kívül helyezését, emellett a szervezet tiltakozik az ellen, hogy közjogi szervezetszabályozó eszközökkel zavarják össze a hatóságokat és a laikus nyilvánosságot.

Továbbra is alkalmazható a kormányrendelet akár akkumulátorgyárakra is

Először egy kormányhatározat, majd a mai napon egy miniszteri utasítás jelent meg a számos helyen vitatott környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló 432/2023. (IX. 21.) Korm. rendelet alkalmazásának eljárásrendjéről. Bár a laikus nyilvánosságot összezavarhatja, hogy a mai Hivatalos Értesítőben szerepel egy miniszteri utasítás, aminek a hatálya deklaráltan nem terjed ki az akkumulátorgyártással összefüggő tevékenységekre, azonban mindez csupán azt jelenti, hogy a miniszteri utasításban szereplő eljárási megkötések nem érvényesek az akkumulátor-iparágra, a kormányrendelet hatálya továbbra is kiterjed mindenre.

„Sem a miniszteri utasítás, sem a kormányhatározat nem jogszabály. Ezek úgynevezett közjogi szervezetszabályozó eszközök, amik nem írnak felül egy kormányrendeletet. Ráadásul nem kell ahhoz jogásznak lenni, hogy felismerjük: a szöveg nem tiltja meg a hatóságoknak a kormányrendelet alkalmazását az akkumulátorgyárakra vonatkozóan, csupán egy eljárásrendet szabnak meg, ami nem vonatkozik a gyárakra. Arról nincs szó, hogy rájuk milyen eljárás vonatkozik, ezért az az abszurd helyzet állt így elő, hogy lényegében az akkugyárak esetében enyhébb a szabályozás, mivel rájuk nem vonatkozik az utasításban elrendelt eljárásrend – foglalta össze a problémákat Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője. – A miniszteri utasítás nyilvánvalóan hibás, hisz jelen pillanatban úgy is lehet értelmezni a szabályozást, hogy minden környezetromboló üzem esetében speciális eljárás vonatkozik a hatósági szerződéskötésre, kivéve az akkumulátorgyáraknál, az ő esetükben nincsenek megkötések, mivel a velük kötött szerződésekre nem terjed ki az utasítás hatálya. Ráadásul az utasítás szövege ellentmondásos, ezáltal még nagyobb a káosz, mint eddig” – tette hozzá a szakértő.

Mindenkinek joga van az egészséges környezethez, a kohászok sem kivételek

A miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint kizárólag a Dunaferre szerették volna alkalmazni a vitatott kormányrendeletet, ennek ellenére nem történtek azóta sem törekvések arra, hogy ezt a szándékot jogszabályi keretbe öntsék.

„A jogalkotói akarat írásbeli megnyilvánulása a jogszabály. A kormány akaratának közvetítésére nem alkalmas egy miniszteri utasítás, sem pedig a kormányinfón és más médiafelületeken tett nyilatkozatok. Amíg a kormányrendelet változatlan formában hatályos, addig a jogalkotói akaratnak az a szöveg tekinthető, ami abban szerepel. Márpedig a kormányrendelet világosan fogalmaz, és a már megvalósult, valamint a még meg nem történt környezetrombolás esetében is alkalmazható a büntetések elkerülését célzó szerződéskötés” – fejtette ki a fő aggályokat a szakértő. – Mi készséggel elhisszük, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy ne lehessen alkalmazni a kormányrendeletet akkumulátor-iparágra, de akkor ehhez magát a jogszabályt kellene módosítani. Ennél is fontosabb lenne ugyanakkor, ha a kormány azt is világossá tenné, hogy mindazon iparágak és más tevékenységek esetében, ahol alkalmazni kívánják a kormányrendeletet, hogyan védik meg az érintetteket. A kohászoknak és bárki másnak is joga van egészséges környezetben dolgozni, és Magyarország Alaptörvénye szerint minden embernek joga van egészséges környezetben élni. Egyszerű tehát a helyzet: nem kérünk a közjogi szervezetszabályozó eszközök félreérthető szabályaiból, azt kérjük, hogy helyezzék hatályon kívül a rendkívül kockázatos kormányrendeletet” – zárta gondolatait a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.