Hányszor tettél újévi fogadalmat? Hányszor tartottad be? A motiváció, különösen a karácsony utáni, gyakran rövid távú dolog. Sokszor azért, mert nem is olyan fontos, hogy elérjük vagy mert az eredmények nem elég látványosak. Idén tegyél olyan fogadalmat, amit valóban érdemes betartani. Valami olyasmit, amitől egészségesebb leszel és jó a bolygónak is.

© iStock

1. Együnk többféle szezonális és helyi gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült terméket

A legtöbbet úgy tehetünk a bolygónkért, hogy változtatunk étkezési szokásainkon. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, több és változatosabb növényi alapú élelmiszer fogyasztása nemcsak a bolygónak jó, de nekünk is. Ha helyi, szezonális alapanyagokat vásárolsz, és jó tervezéssel csökkented az élelmiszer-hulladékod, még spórolhatsz is. Akár a hulladékcsökkentés szempontjából is érdemes húsmentes napokat tartani. Nemcsak a hétköznapokon, de az ünnepek alatt is.

Sajnálatos, hogy a globális élelmiszer-ellátás 75%-a mindössze 12 növény- és 5 állatfajtól származik, miközben lenne miből válogatni.

2. Vásároljunk tudatosan

Bár a kedvezmények vonzóak, az egyik újévi fogadalmunk a tudatos vásárlás is lehetne. Ez nemcsak azt jelenti, hogy élelmiszer-tanúsítvánnyal ellátott termékeket vásárolunk, hanem azt is, hogy helyi és szezonális termékek kerülnek a kosarunkba, és figyelünk arra, hogy csak annyit vegyünk meg, amit ténylegesen el is fogyasztunk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mezőgazdaság jelenleg a lakható földterületek 40%-át foglalja el, és a mezőgazdasági művelés alá vont területek növekedése az erdőirtás, a biológiai sokféleség elvesztésének és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának fő oka.

Ahelyett, hogy új dolgokra költenénk, próbáljunk meg használtat vásárolni vagy elcserélni megunt tárgyainkat. Legtöbbünknek vannak olyan eszközei vagy tárgyai otthon, amiket nem használ. A közösségi média felületeken vagy a garázsvásárokon rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy valami hasznosra cseréljük ezeket.

3. Csökkentsük az élelmiszer-hulladék mennyiségét

Az interneten sok tippet lehet találni a maradékok felhasználására: fagyaszd le az érett banánt, ha nem tudod megenni. Kiolvasztás után kiváló banánkenyér készülhet belőle. A túlérett gyümölcsből smoothie-k, turmixok készíthetők, a száraz péksüteményből pedig zsemlemorzsa. Amit nem tudunk megmenteni, ha lehetőségünk van rá, komposztáljuk, akár otthon, akár az egyre több helyen kialakított közösségi komposztálókban. Ne járuljunk hozzá ahhoz a 37 millió tonna élelmiszerhez, amelyet az EU-ban évente kidobnak!

4. Rendelés helyett főzzünk otthon

Amikor ételt rendelünk, alaposan becsomagolva kapjuk kézhez, amihez csomagolóanyagok – zacskók, evőeszközök, szalvéták – kellenek, és persze energia. Akár egy adag kiszállított ebéd is többszörös terhet jelent a bolygónak ahhoz képes, mintha otthon készítenénk el. Egy átlagos európai évente 5 tonna hulladékot termel, és csak a hulladék 38 %-át hasznosítják újra. Itt az ideje, hogy elkezdjünk ezen változtatni!

5. Mindaz, amit elfogyasztunk, a természetből származik

A természet jótékony hatással van a fizikai és lelki egészségünkre. Mindent biztosít, ami az életünkhöz szükséges. Azzal, hogy közelebb kerülünk a természethez – sétálunk az erdőben, a folyóparton, – megtanuljuk értékelni.

Minden, amit megeszünk, a természetből származik – az étrendünk megváltoztatása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogyan segítsünk a bolygónknak.

Tanuljunk, próbálkozzunk, ne féljünk hibázni, és mutassuk meg másoknak, hogyan kell ezt csinálni, hogyan ne pazaroljunk. A tudatosság az első lépés a változás felé, és egy apró változás is rendkívül fontos a bolygónknak. Ha bolygónkat szem előtt tartva étkezünk, akár 30%-kal csökkenthetjük az élelmiszerekből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, akár 46%-kal csökkenthetjük az vadon élő állatfajok pusztulását, legalább 41%-kal csökkenthetjük a földhasználatot, sőt legalább 20%-kal mérsékelhetjük a korai elhalálozás kockázatát. Tényleg megéri.

A cikk a WWF együttműködésével készült. A wwfcee.org/sustainable-diet oldalon többet megtudhatsz arról, hogyan javíthatjuk bolygónk állapotát néhány egyszerű tipp alkalmazásával.