A művészetnek és a természetvédelemnek látszólag nem sok köze van egymáshoz, de ha egy zenét, festményt vagy akár irodalmi művet a körülöttünk zajló események, jelenségek kifejezőeszközének tekintünk, pláne, ha a természet megtapasztalásának lelki, mentális, spirituális oldalát is beemeljük a képbe, akkor máris könnyebb megtalálni a kapcsolódást a két téma között. A természet szeretete, a benne való létezés, a gyönyörű, netán félelmetes természeti jelenségek vagy akár a környezetrombolás a legkülönbözőbb művészeti ágak alkotóit ihlette már meg. De hogyan tudja segíteni egy alkotás a természetvédelmet, miként tud az ismeretterjesztés és szemléletformálás eszközévé válni, és hogyan támogathatja a tudomány a művészeket abban, hogy minél pontosabb üzeneteket adjanak át a közönségüknek, ha művükkel a természet megóvásának fontosságát szeretnék közvetíteni?

A Lételem idei utolsó, karácsony előtti epizódjában igazi lelki feltöltődést kínál a művészet és a természetvédelem kapcsolatának boncolgatása, melyben Csepelyi Adrienn moderátor, a WMN újságírója beszélget Gulyás Annával, a természeti témákat is feldolgozó Holddalanap zenekar énekesnőjével, aki egyúttal mesemondó és kulturális antropológus is, és dr. Samu Andreával, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértőjével. Az epizódban szó esik többek között arról, hogy Anna művészként hogyan építi be a természetvédelmi kérdéseket a zenéibe, mit tanulhatunk a természeti népektől és mitől szakadtunk el a modern világban, vagy épp arról, hogy a WWF Magyarország hogyan próbálja interaktív színházi előadással vagy a természet hangjainak rögzítésével közvetíteni a természetvédelem és a fenntarthatóság fontosságát.

Olvass többet a WWF Magyarország és Gulyás Anna részvételével zajló közös, The Big Green nevű projektről – kattints ide!

Kattints a címekre, és hallgasd meg a Holddalanap természeti témákat feldolgozó zeneszámait: