Az utóbbi időben a médiában és a közbeszédben is központi téma lett a magyarországi akkumulátorgyárak ügye – élén a debreceni gyár engedélyeztetésével –, ami nem véletlen: a téma rendkívül összetett, bizonyos esetekben érzelmekkel teli, számos bizonytalansággal övezett és sok esetben csupán részinformációk érhetők el a gyárak engedélyezésével, erőforrás-felhasználásával kapcsolatban. Helyiek tiltakoznak, zöld civil szervezetek hívják fel a figyelmet a lehetséges veszélyekre és az alapos vizsgálatok fontosságára.

De ha a közlekedés zöldítéséhez akkumulátorokra van szükség, akkor mi a baja a zöldeknek ezekkel a gyárakkal? Miben mások ezek az akkumulátorgyárak, mint a többi ipari fejlesztés, és miért ennyire konfliktusosak? A Lételem új epizódjában erről beszélgetett Csurgó Dénes, 444.hu újságírója Dedák Dalmával, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértőjével és Harmat Ádámmal, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetőjével. Az epizódban szó esik többek között arról, hogy bár fontos a zöld átállás, de nem mindegy, hogy az hogyan történik, rendelkezdésre áll-e Magyarországon a gyárak működéséhez szükséges mennyiségű erőforrás – például víz és villamos energia –, milyen tévhitek övezik ezt a témát, vagy hogy milyen szabályozásoknak kellene megfelelni akkumulátorgyárak telepítése és üzemeltetése esetén.

A fenntartható akkumulátorgyártás feltételeinek 10 pontja – kattints ide, és olvasd el a WWF Magyarország javaslatait!

Szalámiba csomagolt akkumulátorgyárak – a WWF Magyarország blogbejegyzése a témában.