Különös hely a székesfehérvári Sóstó. Itt egyszerre lehetünk bent a városban és kint a háborítatlan természetben. Legalábbis így érzi az ember, amikor a hatalmas nádasban kialakított pallósoron sétál, mindössze két kilométerre a belvárostól.

A „kint a vad természetben”- érzés persze illúzió, hisz, ha megfordulunk, és elnézünk a másik irányba, a szélben lengedező nádszálak mögött ott áll a fehérvári stadion óriási, modern épülete, a másik irányban panelházak látszanak a távolban, a forgalmas út túloldalán fényreklám villódzik diszkréten, innen nézve, mintha keretbe foglalnák azt a nádszálak. Szóval, a város és a természet itt tényleg egymás mellett él, de úgy tűnik, elég jól megvannak így együtt.

Sóstó három eltérő jellegű táj határán fekszik. Nyugatról a mocsaras Sárrét, délről az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról pedig a város, illetve a Zámolyi-medence határolja. Ennek köszönhetően igen gazdag és változatos természeti értékeket találhatunk itt. Egy összesen nyolc kilométer hosszú tanösvény várja itt a látogatókat. Négy alapútvonalat alakítottak ki, de ezeket tetszőlegesen variálhatjuk, hisz az utak itt-ott kereszteződnek, átfednek kicsit.

A teljes cikk ide kattintva olvasható: https://www.turistamagazin.hu/hir/sosto-ahol-a-termeszet-es-a-varos-osszeer