A WWF Magyarország 2023. május 30-a és június 2-a között a Tiszánál tartott terepbejárást a vizesélőhelyek természetközeli megoldásokkal történő helyreállításáról szóló MERLIN projekt keretében. Az eseményen 9 ország 17 intézményéből összesen 32 szakember vett részt. A találkozóra azért Magyarországon került sor, mert két nagy folyónk, a Duna és a Tisza is érintett a természetvédelmi projektben.

Az esemény során a résztvevők a műhelymunka mellett terepi bejárásokon tekintették meg az ország egyik utolsó szabályozatlan ártéri területét, a Bodrogzugot, valamint a Tisza melletti Beregi Árapasztó Tározót és környékét. Utóbbi területen – azon az ártéren, ami a folyószabályozás előtt létezett – a tározó építésekor létrehozott infrastruktúra lehetőséget biztosít arra, hogy áradások esetén a szakemberek szabályozott módon vizet engedhessenek a Tiszából a tározóterület vízrendszerébe. Ez a kiszáradó táj helyreállítása, illetve a tavalyihoz hasonló extrém aszályok káros hatásainak megelőzése érdekében is kulcsfontosságú. A résztvevők tanulmányozták a rendszer felépítését, működését, valamint megismerhették az ezekkel kapcsolatos kihívásokat, dilemmákat is, amelyek további feladatok elé állítják az érintett szakterületek képviselőit. Jelenleg a legnagyobb probléma a vízhiány, mivel az alacsony és rövid időtartamú tiszai áradások miatt évente mindössze néhány napig lehet a folyóból vizet engedni a területre, ami nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a táj kiszáradását. Potenciális megoldásként felmerült az aktív – szivattyús – vízpótlás lehetősége is. További kihívás, hogy a területen jellemző változatos tájhasználati módokat hogyan lehet összehangolni és alkalmassá tenni a nedvesebb időszakokban történő vízmegtartásra.

A hatékony közös munka és a megszerzett terepi ismeretek jelentős mértékben hozzájárulnak majd a Horizon2020 program keretében megvalósuló MERLIN projekt sikeréhez, emellett a számos európai országból érkező szakember alapos ismereteket szerzett a hazai körökben is kevéssé ismert Felső-Tisza vidékéről.

A projekttel kapcsolatos további információk a projekt honlapján érhetők el: https://project-merlin.eu/
A vizesélőhelyek helyreállításával kapcsolatos angol nyelvű tartalmak az alábbi blogon olvashatók: https://freshwaterblog.net/

Szakemberek a Tiszánál