2020-2027

Közép- és Kelet-Európa erdei fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények (energiatermelés, bioműanyagok stb.), hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és közjóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők azon képességét, hogy mindezen szolgáltatásokat biztosítsák, a klímaváltozás fenyegeti. A jelenleg alkalmazott erdőkezelési eljárásoknak alkalmazkodniuk kell a klímaváltozáshoz, választ kell adniuk annak negatív hatásaira (mint például a szárazság, növekvő vízveszteség, talajerózió stb.) és hozzá kell járulniuk az erdők ellenálló képességének javításához.

A projekt címe: Klímabarát erdőkezelés Közép- és Kelet-Európában (Climate-Smart Forest Management for Central and Eastern Europe – CLIMAFORCEELIFE)

Azonosító: LIFE19 CCA/SK/001276
Időtartam: 2020.09.01 – 2027.12.31.
Teljes költségvetés: 5.587.063 EUR
Uniós támogatás:  2.969.208 EUR

Megvalósító szervezetek: WWF Szlovákia (koordináló kedvezményezett), WWF Bulgária, WWF Magyarország, WWF Románia, Cseh Élettudományi Egyetem, Szlovák Állami Erdőgazdaság, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Délnyugat-Bulgáriai Állami Erdőgazdaság

A projekt weboldala: https://clima4ceelife.eu/hu

A CLIMAFORCEELIFE (LIFE19 CCA/SK/001276) projekt az Európai Unió LIFE Éghajat-politika programjának támogatásával valósul meg.