Projekt időtartama: 2023-2027

A 2023 szeptemberében elindult, négyéves LIFE ASAP projekt a hazai települések klímastratégiájának felülvizsgálatára és a fiatalok fenntarthatósággal kapcsolatos témákba való bevonására fókuszál. A projekt partnertelepülései a nemzetközi WWF által létrehozott One Planet City Challenge és We Love Cities programokban is részt vesznek.

A projekt céljai:

Az EU LIFE ASAP projekt elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a csatlakozó városoknak meglévő éghajlatvédelmi tervük, azaz Fenntartható Energia- és Klímaakciótervük (SECAP) felülvizsgálatában, valamint támogassa a CO2-kibocsátás csökkenését, a klímaalkalmazkodást és az energiaszegénység mérséklését előirányzó intézkedések gyakorlati megvalósítását, annak érdekében, hogy a városok mielőbb elérhessék 2030-as klímacéljaikat és a 2050-es karbonsemlegességet. Mindezek részeként:

  • A projekt partnertelepülései a  SECAP-juk felülvizsgálata során részletes értékelést  kapnak a jelenlegi stratégiájukról, valamint olyan javaslatokhoz juthatnak, amelyek kézzel fogható változásokat indíthatnak be helyi szinten. 
  • A települések egy új riportálási eszközzel gazdagodnak, amely megkönnyíti az akcióterv megvalósításának nyomonkövetését, és az adatok automatikus feltöltését a Polgármesterek Szövetségének (Covenant of Mayors) felületére.
  • A program során a SECAP felülvizsgálatának társadalmasítására kiemelt figyelmet fordítunk, így az érintett félek bevonása mellett a helyi fiatalok megszólítására és aktvizálására, valamint a WWF által útnak indított “We Love Cities” kampány helyi szintű népszerűsítésére helyezzük majd a hangsúlyt.

A projekt első két évében a fent említett programokat Ajka Város Önkormányzatával és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával szoros együttműködésben fogjuk megvalósítani. A projekt második két évében a kezdeményezést kiterjesztjük és új magyar önkormányzati partnereket vonunk be a programba.

Az együttműködés során a partnertelepüléseink nemcsak egy módszertani értelemben vett korszerű SECAP stratégiával fognak gazdagodni, hanem a helyi fiataloknak is lehetőségük lesz saját ötletiket megvalósítani egy fenntarthatósági témában kiírt “projekt a projektben” felhívásra való jelentkezéssel. 


Projektpartnerek:

Koordináló szervezet: WWF Svédország

Minta településeket koordináló partnerek: 

WWF Románia
WWF Portugália
WWF Magyarország 

Megvalósítás ideje: 2023. szeptember 1. – 2027. augusztus 31.

Teljes cím: „LIFE Accelerated Sub-national climate Action & Participation through One Planet City Challenge”

Projektazonosító: 101113591

Teljes költségvetés: 2 069 800,31 Euró

EU LIFE támogatás: 1 241 880,31 Euró

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. 

Projekt honlapja: https://wwf.panda.org/projects/one_planet_cities/what_we_do/eulifeasap/