WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Nagyragadozók

Védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények – Kevés erőforrást biztosítunk a felderítésükre, pedig nemcsak a természetre, de társadalmunkra is károsak

A védett fajok illegális kereskedelme becslések szerint a világon a negyedik legjövedelmezőbb bűncselekménytípusnak számít az embercsempészet a kábítószer- és a fegyverkereskedelem után, mégis kevés figyelem irányul rá a hatóságok és a közvélemény részéről. Ahhoz, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a hatóságok, fontos, hogy a döntéshozók is tisztában legyenek ezen bűncselekmények súlyával és megfelelő erőforrásokat fordítsanak a megelőzésre és a felderítésre.

2022-09-26 Tovább »

Farkasok nyomait is keresheti az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége

Napjainkban több veszélyeztett vagy védett ragadozó faj esetében az egyik legfőbb pusztulási tényezőt a mérgezések jelentik. A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített, melyek célja, hogy segítséget nyújtson a veszélyeztetett és védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

2022-09-14 Tovább »

 

Bocs, van egy perced? - Hasznos tudnivalók ember-medve találkozás esetére

Az utóbbi időben ismét észlelték medvék jelenlétét hazánk területén. A nagyragadozók, így a medve jelenléte alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyaroszág szórakoztató infografikái segítenek abban, hogy tudjuk mit kell tenni, ha medvét látunk.

2022-05-25 Tovább »

Lezárult a EuroLargeCarnivores LIFE projekt

A projekt elsődleges célja a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok - többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók - közti párbeszéd elősegítése volt, valamint az, hogy jó gyakorlatok bemutatásával támogassa a nagyragadozókkal való együttélést 16 európai országban, köztük Magyarországon.

2022-03-16 Tovább »

 

Haszonállattartás és nagyragadozók

A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az Északi-Középhegység területén gazdálkodóknak. A EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében 2021. október 20. és 22. szervezett kétnapos konferencián és terepi látogatáson haszonállattartók és terepi szakemberek cseréltek eszmét a nagyragadozók okozta kihívásokról és a lehetséges védekezési eszközök alkalmazásáról.

2021-10-27 Tovább »

Falka Napok: Fókuszban az ember és a nagyragadozók Aggteleken

Hagyományteremtő szándékkal idén először rendeznek Aggteleken 2021. augusztus 7-én és 8-án természetismereti fesztivált, amely fókuszában a nagyragadozók és emberek együttélése áll. A Falka Napok néven megrendezendő esemény természetismereti programokkal, előadásokkal, túrákkal, koncertekkel és filmvetítéssel várja az érdeklődőket Magyarországról és Szlovákiából.

2021-07-14 Tovább »

 

Ezért nem kell félnünk a farkastól

A farkas, a medve és a hiúz őshonos nagyragadozók Magyarországon, néhány évtized kivételével mindig is állandó volt a jelenlétük hazánkban. Visszatelepülésük természetes folyamatok eredménye. A nagyragadozók által látogatott területeken élők számára megjelenésük új kihívásokat jelent, egyben számos konfliktus forrása lehet. Ezért elengedhetetlen a vadgazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködése, valamint azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a haszonállattartók milyen módszerekkel előzhetik meg a nagyragadozók kártételét.

2021-06-05 Tovább »

Erasmus+ program természetvédőknek

Egyetemi hallgatók és friss diplomások (2019-) jelentkezését várjuk
Az Erasmus+ támogatásával tanulási programot indítunk  a gyakorlati természetvédelem iránt érdeklődő  friss diplomás és egyetemi hallgatók számára! A tananyagok terepi faj határozás és hatékony kommunikáció témaköreit érintik. Ingyenes online kurzusok, hazai és külföldi mobilitások (az aktuális COVID-19 helyzet függvényében)!

2021-04-22 Tovább »

 

Farkas, medve, hiúz – gyakorlati kézikönyvek nagyragadozókhoz

A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az általuk lakott területeken élőknek és gazdálkodóknak. A WWF Magyarország a EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében európai példák és a magyarországi tapasztalatok alapján az együttélés megkönnyítésére terepi szakemberek részvételével négyrészes kézikönyvsorozatot készített. A Nagyragadozók Magyarországon című sorozat kötetei gyakorlati útmutatót adnak a nagyragadozók terepi nyomainak felismeréséhez és vizsgálatához, valamint segítséget nyújtanak a nagyragadozók okozta károk felismeréséhez és megelőzéséhez. A kiadványok megtalálhatók a WWF Magyarország honlapján, ahol további hasznos segédanyagok, például a villanypásztor szakszerű telepítését bemutató videó és letölthető terepi nyomhatározó is megtalálható.

2021-04-19 Tovább »

Interjú Rákár-Szabó Natáliával és Szabó Gábor Timurral a kéTTé Alapítvány vezetőivel

A kéTTé Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány kaland- és vadonterápiával foglalkozik, állami gondozottakkal, serdülőkkel, de családokkal és párokkal is dolgoznak. Az alapítvány vezetői többek között arról is meséltek nekünk, hogyan zajlik az élményterápia terepen, távol a civilizációtól és milyen technikákat alkalmaznak, ha nagyragadozók által látogatott területen táboroznak.

2021-01-26 Tovább »