Mennyit ér az utolsó kékúszójú tonhal?

2015-01-09

halászati kvóta túl hírtelen és túlságosan nagy mértékű emelés
e miatt.

2015 első nemzetközi hírei között szerepelt egy “érdekesség”, miszerint mindössze 10 millió forintnak megfelelő jenért kelt el egy 180 kilogrammos kékúszójú tonhal a tokiói Cukidzsi halpiac szezonnyitó árverésén. Az árcsökkenés egyik oka, hogy idén a halfaj túl nagy mennyiségben került a piacra.

A Metropol 2015.01.09-i száma

A jelenség drámai előképet vetít előre a kékúszójú tonhal túlélési lehetőségeit illetően, ugyanakkor igazolja aggodalmainkat az elmúl év végén megtörtént halászati kvótaemelés elhamarkodottságát és túlzott mértékét illetően.

Az Atlanti-óceánban honos tonhalfajok védelmére létrehozott nemzetközi bizottság (ICCAT) az elmúlt év őszén, Genfben megtartott rendkívüli tanácskozásának végeztével a WWF aggodalmát fejezte ki a kékúszójú tonhalra vonatkozó halászati kvóta túl hírtelen és túlságosan nagy mértékű emelése miatt. Az intézkedés annál is inkább okot adott az aggodalomra, hogy a hivatalos indoklás szerint a halászat ellenőrizhetőségét, nyomon követhetőségét célozta.

Ahogyan Dr. Sergi Tudela, a WWF Mediterrán csoportjának vezetője fogalmazott az őszi tanácskozás zárónapján: “Nagy kihívást jelentett ez a tanácskozás. Ellentmondásosnak tűnik, de a kékúszójú tonhal esete igazolja, hogy gyakran a sikertörténeteket a válsághelyzeteknél is nehezebb menedzselni. Nehéz ‘mérsékeltnek’ bélyegezni a három éven belüli, mintegy 20%-os halászati kvótaemelést. Komolyan tartunk attól, hogy a halfaj megmentésére irányuló munkánk eddigi eredményei rövid idő alatt elhalványulnak.”

Az idevonatkozó első hírek tükrében az aggodalom teljesen megalapozott volt, hiszen látható, hogy a halászati kvótaemelés, ami a 2014-es 13,500 tonna 19, 296 tonnára történő emelését jelenti 2016-ig, nem csak elhamarkodott, de a fajra nézve egyértelműen veszélyes is volt. Arról nem beszélve, hogy a kvótaemelés következtéban fellépő többletkínálar miatt közel 68%-al csökkent a halak piaci ára 2013-hoz képest.

A WWF álláspontja az ICCAT 2014-hez ezen a linken érhető el.

A kékúszójú tonhal veszélyeztettettségét bemutató videóért kattints ide.