WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

WWF Magazin

A félévente megjelenő WWF Magazinban aktualitásokkal, hírekkel, interjúkkal találkozhatsz a természetvédelem és a fenntarthatóság jegyében. A 2021/2 szám fókuszába az első öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra-rezervátum, Európa Amazonasa került, de bemutatunk néhány új és fontos projektünket is, valamint a Tisza 21 programunkkal és az illegális madárkilövésekkel és -mérgezésekkel is foglalkozunk. Ezek mellett pedig a Káva Kulturális Műhellyel közösen létrehozott, középiskolás diákok szemléletformálását célzó komplex színházi nevelési programunk kapcsán Bori Viktor színész-drámatanárral készített interjút is olvashatsz.

WWF Magazin 2021/2 - Kitartóan az egyensúlyért - Fókuszban Európa Amazonasa

A kártyajátékban a 21 nyerőszám. Vajon az évszámok olvasatában elmondhatjuk ezt 2021-ről? Pár év távlatából könnyebb lesz majd az összehasonlítás, de most év végén is lehet mérleget vonni. 19-re még érdemes lapot húzni, de 21-re már nem szabad.
Ha a bolygó vagy szűkebb értelemben a Kárpát-medence természeti állapotát nézzük, akkor sajnos azt kell látnunk, hogy az emberiség még mindig nagyon sokat kockáztat, a társadalom, a természet és a gazdaság egyre sérülékenyebbé válik.
A természeti állapot javítására és ennek jótékony hatásaira ugyanakkor egyre több a próbálkozás. Számos olyan projektünk van, amelyek kitartó munkát, nagy összefogást kívánnak, köztük az, amelynek eredményeként megszületett az első öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra-rezervátum. Valljuk be, szinte minden ilyen vállalás jár kockázatokkal, de ezek egyben új lehetőségek kipróbálására adnak teret, amik újszerű és természeti megközelítést alkalmazó megoldásokat rejtenek. Magazinunk cikkeiben egyebek között ilyen munkákat mutatunk be, remélve, hogy egyre többen ismerik meg ezeket.

Letölt »

WWF Magazin 2021/1 - Fogyasztásunk és lépteink nyomában - 30 éve lendületben a fenntarthatóságért

Kereken 30 éve annak, hogy a volt keleti blokk országai közül elsőként Magyarországon irodát alapított a WWF. Azóta a magyar iroda – és általában a környezet- és természetvédelem – sok szép eredményt elért, ugyanakkor egyelőre a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése áll nyerésre: a mérések megkezdése óta 2020 lett a második legmelegebb év, a gerinces fajok populációinak pedig már 68%-a eltűnt 1970-hez képest. Tudjuk, hogy nagyjából ugyanúgy 30 évünk van, hogy a klímasemlegességet elérjük, elkerülve így a legnagyobb károkat. Fontos tehát most hátranéznünk, és megvizsgálni azt, hogy min szükséges változtatnunk. Ebben nyújt támpontot magazinunk fő témája, az ökológiai lábnyom, amelynek módszertanát éppen ugyanúgy 30 évvel ezelőtt kezdte el kidolgozni Mathis Wackernagel svájci kutató.

Letölt »

 

WWF Magazin 2020/2 - Élenjáró megoldások - Fókuszban a klímaválság kezelése

Nehéz év áll mögöttünk. A mindannyiunkat próbára tévő világjárvány a mindennapi életünkbe is belopta a változó bolygó és a globális társadalom árnyoldalait. Ugyanakkor megmutatta, hogy ilyen mértékű válságok kezeléséhez a globális összefogás és az egyéni felelősségvállalás egyszerre szükséges. Emellett megmutatta a kis közösségek erejét és fontosságát is. Látnunk kell, hogy ugyanez igaz más globális problémákra is, amilyen a klímaválság és a biológiai sokféleség drasztikus hanyatlása.
Magazinunk fő témája ezúttal az éghajlatváltozás és a helyi alkalmazkodási lehetőségek, amelyek a kistelepülésektől a városokig mindenhol egyre fontosabbá válnak.

Letölt »

WWF Magazin 2020/1 - Életmódváltás és zöld helyreállítás

Magazinunk világjárvány közepén, rendkívüli helyzetben jelenik meg, melyben osztozik az egész ország és az egész, egyetlen óriási hangyabolyként működő emberiség. A rendkívüli helyzet gyors és mélyreható életmódváltást követelt, mert a járványt csak a szakemberek iránymutatásait betartva tarthatjuk kordában. Igen, mi mind- annyian. Hiszen a frontvonalban küzdők mellett rajtunk is ugyanannyira múlik, hogy mekkora kárt hagy maga után a koronavírus.

Letölt »

 

WWF Magazin 2019/2 - Féltjük, mégis pusztítjuk

Elérkezett az idő, hogy meglássuk és felértékeljük az erdő faanyagon túli sokféle hasznát, és megadjuk a természetnek azt a nyugalmat és gondozást, amit megérde- mel. A WWF Magazin ez alkalommal azt járja körbe, mit teszünk a hazai erdőkért – együtt, veletek.

Letölt »

Magyarország legidősebb erdei

A WWF Magyarország statisztikai elemzése aggasztó adatokat közöl a hazai idős erdők állapotáról és azok természetvédelmi helyzetéről. Az ország erdőterületének alig két százalékát teszik ki az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdők. Harmaduk nem áll természetvédelmi oltalom alatt. A védett és fokozottan védett állami területen található öreg erdők több mint felén pedig fakitermelés folyik.

Letölt »

 

WWF Magazin 2019/1. - Együtt élni a természettel

Az év első számában betekinthetsz a Nagyragadozók programunk eddigi alakulásába, végigvezetünk az elmúlt 20 év mérföldkövein. De az eredményeink mellett olyan problémákat is bemutatunk, mint Görögország gyönyörű tengereinek veszélybe kerülése az olaj- és gázkitermelés miatt, vagy hazánk táj- és vízgazdálkodási problémáit. Ismertetjük az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete által 2018 októberében publikált legfrissebb jelentést, amely a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-os növekedésének következményeire hívja fel a figyelmet, és bemutatjuk a Pantone Színintézet által 2019-re kiválasztott év színére reagálva indított kreatív kampányunkat.

Letölt »

WWF Magazin 2018/2. - A természet az egyetlen otthonunk

Az idei év vége számos égető, a hazai és a nemzetközi természetvédelem számára húsbavágó témával robbant be. A 2018-as WWF Élő Bolygó Jelentés elrettentő számai egyértelművé teszik, hogy az emberiség pengeélen táncol: a számos kutatás és szakmapolitikai egyezmény ellenére a biodiverzitás világszerte továbbra is csökken. Eközben Európában az unió egyik legambiciózusabb jogszabályának, a Víz Keretirányelvnek gyengítése került terítékre. Itthon pedig örömhírrel zárjuk az évet: egy börzsönyi, súlyos természetkráosító hatással járó infrastruktúra-fejlesztést sikerült partnereink és támogatóink segítségével megakadályzoni.

Letölt »

 

WWF Magazin 2018/1. - Fókuszban természeti kincseink védelme

Az idei év első számában legújabb projektjeinket mutatjuk be: az elkövetkező években romló állapotú tölgyeseink természetesebbé tételén, települések klímaalkalmazkodási lehetőségeit bemutatva természetes vízmegtartási megoldások kidolgozásán, a nagyragadozóinkkal foglalkozó különböző érdekcsoportok közti kommunikáció elősegítésén, illetve a Tiszát és vízgyűjtőjét fenyegető veszélyek nemzetközi szintű elhárításán fogunk dolgozni.

Letölt »

WWF Magazin 2017/2. - Köszös erőnk és felelősségünk összeköt minket

Őszi-téli számunkban reflektorfénybe az őshonos nagyragadozóink kerültek: a hazai erdőkbe lassan visszatérő farkasok, hiúzok, valamint az „átutazóban benéző” medvék jelenléte számos természetvédelmi, tudományos társadalmi és kulturális kérdést felvet. Bemutatjuk továbbá a helyi önkormányzatoknál végzett, a fűtés és energiahatékonyság témáját vizsgáló kutatásunk legfőbb eredményeit, és összefoglaljuk, mit jelent az, hogy idén már augusztus 2-re előretolódott a Túlfogyasztás Napja – de adunk is pár tippet a lábnyomcsökkentéshez.

Letölt »

 

 

1 2